
Svenska folkdanser
Dansen har funnits med i Sverige redan under tidig medeltid. Det började då med ringdans och långdans. De danserna lever kvar än idag när vi firar midsommar, jul och påsk bland annat. Efter medeltiden övergick folkdansen till vad vi idag kallar för gammeldans. det är en slags folkdans som lever kvar idag under olika former och även i olika landskap i Sverige. Till dessa danser här vals, schottis, mazurka, hambo och snoa. Idag är det vanligt att ha sammankomster med folkmusik och folkdans.
Folkdans är ett begrepp i Sverige och det innefattar olika platser i landet som har olika danser. Just begreppet folkdans innefattar en bestämd form av dans där du är på en bestämd plats. Det är såpass stort att man i olika delar även har så kallade folkdräkter på sig när man dansar beroende på var i landet man kommer ifrån. Den bestämda formen av dansen är då en speciell dans just för den delen av landet. Oftast spelas det då folkmusik vilket ofta innefattar fiol och dragspel.
Nationalidentitet
Traditionen lever vidare än idag att man är en slags identitet med sin födelseort. Det lever framförallt kvar på landsbygden och ej lika mycket i storstäderna. Många är stolta över sin hembygd och dansar just folkdans då. De tillfällen då folkdans ska dansas är det vanligt att det finns ett spellag och även ett danslag med. Folkdansen har sedan vidareutvecklats och blivit mer vardaglig och folklig och finns nu att skåda på dansbanor över Sverige där man dansar foxtrot. Även kungafamiljen i Sverige dansar folkdans.
Dansbanor och galor
Vi har en stor tradition av dans i Sverige och den senare just foxtrot är den modernaste som dansas på dansbanor över hela landet. Det är då dansband som åker runt och spelar och många dansanta svenskar åker land och rike runt för att dansa och höra just deras favoritband och dansa just folkdans. Vi har dansbandsveckan i dalarna då flera tusentals människor samlas för att dansa folkdans och umgås i 1 veckas tid. Under den veckan är det olika dansbanor och dansgolv med olika typer av folkdans.
Dansbandsveckor
Malung är orten där de större danstillställningar görs i Sverige. Där är det en hel vecka med olika folkdanser, bland annat gamla ringdansen och långdansen där man dansar i en ring och långdans där dansar man runt och hämtar upp varandra. Under den veckan finns även det vi idag kallar för gammaldans, vals, hambo, polka, mazurka och schottis. Vi har även det moderna som vi kallar för mogen folkdans. Det är spellag eller dansband som spelar på scener och det finns något för alla. Folkdans är för alla.
Folkdansen lever vidare
I Sverige lever folkdansen kvar under olika former och olika tillställningar. Alla svenskar vet nog vad folkdans är även om inte alla dansar. Men vi har alla varit med under en tillställning med folkdans. Vi dansar exempelvis ringdans på Midsommar runt midsommarstången eller på jul runt julgranen. Det finns en hel del tillställningar där vi dansar just så. Sedan har vi de traditionella tillställningarna med gammeldansen. Där samlas många människor också även då ofta runt stora högtider. Tills sist har vi mogen-dansen som dansas året runt i Sverige.