Göteborgarnas-Trädgårn Featured Image

Dansklubbar i Sverige

Trots att Sverige fortfarande har en lag om danstillstånd finns det en lång rad klubbar som år efter år håller ett fast grepp om nattlivet runt om i landet. Om du vill gå ut och dansa i Sverige så är det enklast att söka i någon av de många kalendarierna som finns på nätet. Där finns klubbar noga kategoriserade efter musikstil och målgrupp. Vissa klubbar är återkommande varje vecka, medan andra äger rum en gång i månaden eller mer sällan. Det finns specialklubbar som huserar endast ett par utvalda kvällar på en annan klubb och det finns de som har en egen lokal för återkommande evenemang.

Ingen sommar utan Trädgården. Det är det många stockholmare som kan skriva under på. I Stockholm förknippar många öppningshelgen av klubben Trädgården, som det riktiga startskottet för att våren börjar övergå till sommar. Trädgården är en klubb som tagit plats under en bro, därför har lokalen namnet Under Bron. En stor motorvägsbro som förbinder Södermalm med Gullmarsplan agerar väggar och tak, som med hjälp av projektioner, ljussättning och konstverk dekoreras till en unik klubblokal. På Trädgården går det både att äta och dricka, titta på folk och dansa, lyssna på livemusik eller bara sitta och beundra de upplysta bropelarna.

Göteborgarnas Trädgårn

Göteborgarnas Trädgårn

I Sveriges andra största stad är det Trädgårn som år efter år serverar göteborgare och besökare med livemusik och en inbjudande uteservering. I den lummiga parken har Trädgårn varit ett av stadens populäraste nöjespalats i över hundra år. När Trädgårn invigdes på slutet av 1800-talet serverades gästerna endast punsch. Numera kan besökare både avnjuta en god middag i den lummiga omgivningen och gå på livekonsert eller andra uppträdanden. Många kända artister har uppträtt på Trädgårn genom åren och otaliga DJ:s har börjat sin karriär på allvar bakom skivspelarna på de otaliga klubbar som huserat i Trädgårns anrika lokaler.

Malmös moriska paviljong

I Malmö har utelivet länge cirkulerat kring några mer kända lokaler, men det har också alltid funnits många hemliga medlemsklubbar i staden. För de som är engagerade i en viss dansmusik går det att hitta lämpliga dansgolv efter smak. Allt ifrån tangokvällar, salsaklubb, till techno eller experimentell jazz går att hitta i Malmö. På Moriska Paviljongen, Malmös Folkets hus, finns det någonting för alla – här går det att hitta klubbar som inriktat sig på roots reggae, disco, italodisco, hiphop, r&b, soul och hitlistan. Moriska Paviljongen har också specialklubbar med cocktailklubb med 20-talstema, Pridetema och ”Brazil Party” för att nämna några.

Malmös moriska paviljong

Sveriges nordligaste nattklubb?

I Riksgränsen som ligger 14 mil från Kiruna, samlas varje år skidentusiaster från när och fjärran. Självklart är också många av besökarna sugna på att dansa när skidorna tagits av och det är dags för after ski. På Grönan kan alla Riksgränsens danssugna besökare samlas för en helkväll. Kan det till och med vara så att Grönan är Sveriges nordligaste belägna dansgolv? Till Grönan kommer kända artister varje år, för att uppträda för glada semesterfirare och kanske för att själva få njuta av den ovanliga omgivningen. Om du vill besöka Grönan så måste du pricka in skidsäsongen – öppettiderna är mellan februari och maj varje år.